Meteen naar de inhoud

Verduurzamen doe je samen!

CO2-Prestatieladder

Wij van de AVZ-Group vinden duurzaamheid belangrijk, daarom werken we nu met de CO2-Prestatieladder. Dit CO2-managementsysteem zorgt ervoor dat we
jaarlijks worden getoetst op onze ambities, het terugdringen van de CO2-uitstoot en dat we continu op zoek zijn naar verbetering.
De CO2-Prestatieladder is een managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 werkt een organisatie met de emissies van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau 4 en 5 wordt ook de CO2-emissie in de keten en sector aangepakt.

Deze vereisten komen voort uit vier perspectieven:
A- Inzicht: Bepalen van de energiestromen en de CO2-footprint.
B- Reductie: ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie ontwikkelen;
C- Transparantie: Structurele communicatie over het CO2-beleid;
D- Participatie: Deelname aan initiatieven voor CO2-reductie in de sector

Ons energiebeleid
In 2021 is AVZ-Group gestart met het in kaart brengen van de CO2-footprint met als achterliggend doel deze te verkleinen. De reductie wordt gerealiseerd door middel van het reductiesysteem conform CO2-Prestatieladder 3.1. Jaarlijks worden emissies in kaart gebracht om inzicht te krijgen in de CO2-footprint. Doordat de emissies inzichtelijk worden, kunnen doelen gesteld worden om vooraf bepaalde reductiebedragen te halen. In het jaar 2022 is er bijvoorbeeld in totaal 943,4 ton CO2 uitgestoten, waarvan 517,2 ton in scope 1 en 412,1 ton in scope 2. Dankzij het doorvoeren van de CO2 reductie maatregelen, reduceren we jaarlijks onze CO2-footprint.

CO2 Maatregelen 2021-2025

Om onze CO2 footprint jaarlijks te reduceren, investeren we in:
• Het overstappen op groener gas
• De installatie van slimme thermostaten
• Het vervangen van oude gaskachels
• Het warmteverlies tegengaan in magazijn en productiehallen
• Het overstappen op 100% Nederlandse groene stroom
• Het plaatsen van LED-verlichting bij het vervangen van reguliere verlichting
• Het plaatsen van zonnepanelen
• Minimaal hybride of elektrische auto’s te kiezen bij vervanging
• Het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s op iedere locatie
• De toepassing van video en/of teleconferencing
• De introductie van het fietsplan
• Een toolbox en/of presentatie CO2-beleid

We vragen iedereen om mee te denken om onze CO2-uitstoot verder te verminderen. Samen zetten we ons in om onze nieuwe CO2-reductiedoelstelling te halen. Heb je zelf een idee? We horen het graag van je!

Duurzaamheidsactiviteiten 2022

Groothandel AVZ – Caralu

7 nieuwe laadstations

Dit jaar zijn er op alle locaties van AVZ-Group nieuwe laadpalen geplaatst – 7 in het totaal. Bij AVZ was er al 1 laadpaal en er zijn er nog 4 bijgekomen. Vervolgens is er 1 laadpaal bij Hylas geplaatst, 1 laadpaal bij Smits (nu in totaal 2 laadpalen) en nog 1 laadpaal bij Sunstock, zodat op alle locaties elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden.

Groothandel SunStock

Nieuwe gasheaters

Eind november zijn er 5 nieuwe HR gasheaters en ventilatoren geplaatst op onze locatie in Vaassen. Dankzij de plaatsing van deze nieuwe HR-gasheaters wordt de gas- en CO2-uitstoot verminderd en worden kosten bespaard. De toevoeging van de ventilatoren zorgt ervoor dat de warme lucht naar beneden wordt geblazen zodat medewerkers comfortabel in een verwarmde omgeving kunnen werken. De nieuwe heaters in Vaassen zijn een test voor de andere locaties, zodat ook daar volgend jaar nieuwe heaters en ventilatoren geplaatst kunnen worden.

Doekconfectiehal Hylas

Nieuwe LED-verlichting

Door de enorme groei binnen ons bedrijf Hylas zijn de productiehallen aangepast om extra ruimte vrij te maken voor nieuwe machines en werkplekken.
Bij Hylas is het enorm belangrijk dat medewerkers goed zicht hebben op hun werkplek, aangezien de doeken nauwkeurig verwerkt moeten worden. Hierbij speelt verlichting dus een zeer belangrijke rol. Daarom is op de extra plaatsen nieuwe
LED-verlichting aangebracht waardoor de zichtbaarheid wordt verbeterd en energie wordt bespaard.